Ipari technológiák-06

Aktualitások

30 éve az ipari szektorban - a kezdetek

2019. December 01. Sunday

A Kraftszer Kft. kozel 30 éve van jelen a haza ipari energetikai területen. Elmondhatjuk, hogy ez alatt a 3 évtized alatt a piac, meghatározó, stabil szereplőjévé vált. Sikerünket, egyben filozófiánk alapját a kezdetektől fogva folyamatosan épülő tudás bázisunk adja, melyre alapozva egyedülálló, komplett a legkorszerűbb sztenderdeknek is megfelelő projektszolgáltatást kínálunk partnereinknek.

 Legelső munkáink egyike 1990-ben az Opel Hungary Szentgotthárd kazánházának átépítése volt.

Ez a feladat magába foglalta a kazánház és hő központ:

  • tervezését,
  • engedélyeztetését,
  • teljeskörű szerelését,
  • beüzemelését.

 

Ez a kazánközpont elégíti ki jelenleg is a szentgotthárdi Opel autógyár teljes fűtési hő szükségletét, illetve 4 bar nyomású technológiai gőzigényét. Az átalakított hő központ 24+1 órás felügyelet nélküli üzemet biztosít, amiben a beépített alrendszerek biztosítják a főberendezések kezelő nélküli automata üzemét (pl.: kondenzszint szabályzás, kazánok leiszapolása, kazántápvíz folyamatos sótartalom- és vezetőképesség-ellenőrzése).

Az említett főberendezések: 2 db 12t/óra, illetve 1 db 7 t/óra teljesítményű Láng gyártmányú gőzkazán kombinált, duo-blokk égőkkel, szerelvényezett gőzosztó-gyűjtő, segédüzemi berendezések, elektromos erőátviteli berendezések, irányítástechnikai elemek, felügyeleti rendszer.

Ipari energetika

A kazánok egy részét mára már kicserélték gáz üzemű kazánra, modernebbre, de a régiek a Láng kazánok a mai napig működnek.

Ipari energetika kraftszer

A kazánház területén mára már nehezebben olvasható, de mindenhol felirat jelzi a Kraftszer Kft. munkáját. Ízelítőül néhány darab. 

                          Ipari energetika kraftszer                 ipari energetika - kazán

Kollégánk, Kuti Gábor 2003 óta dolgozik cégünk szentgotthárdi kirendeltségénél.  

Őt kérdeztük az elmúlt évek tapasztalatairól:  

Én gyakorlatilag 2003 június 2. óta vagyok a cégnél. Egy újsághirdetés alapján jelentkeztem ide, amikor a Kraftszer Kft. keresett a szentgotthárdi részleg vezetésére munkatársat. Jelenleg rajtam kívül még ketten dolgoznak itt, Hauszgénusz Róbert (belépett 1998-ban) és Kovács Krisztián (belépett 2016-ban) mindketten csőszerelő-lakatos munkakörben. Velük közösen visszük az itteni munkálatokat.  

Kraftszer Szentgotthárdi csapat                                                   A szentgotthárdi csapat tagjai balról jobbra: Kovács Krisztián, Kuti Gábor, Hauszgénusz Róbert 

Mik azok a feladatok, amiket végeztek?

 

Elsősorban épületgépészeti javítási - és kivitelezési munkákat csinálunk. Gyakran keresnek meg bennünket gépeken belüli átalakítással is. Nagyon sok olyan munkát csináltunk korábban és jelenleg is, ami a megmunkáló gépeken belül történik, például plusz csövezések, vagy átalakítások, cserék. Most így 16 év távlatából mondhatom, hogy megbíznak bennünk az Opeles kollegák, mert gyorsak és rugalmasak vagyunk. Többször előfordult, hogy megállt egy gépsor valamelyik gép hibájából és a mi szakértelmünk segítségével sikerült nagyon rövid idő alatt elhárítani a hibát és újraindítani a gépsort. 

Jelenleg, az utóbbi évekhez képest változott a helyzetünk, mert ahogyan arról értesülhettetek, jelenleg az Opel motorról Peugeot motorra átállás történik, így alacsonyabb darabszámot kell előállítaniuk az itt dolgozóknak. Az átállás 2020-ra fejeződik be, ami reményeink szerint egy új lendületet ad majd az itteni motor gyártásnak.   

Mondanál néhány példát, hogy idén mi mindent csináltatok? 

  • Gyűjtő tartály készítettünk 

Itt az volt a feladatunk, hogy a régi kis teljesítményű szivattyú helyett, aminek nagyon kevés folyadékkal, sok forgácsot kellett volna elnyomnia – de folyton eldugult -, valami mást megoldást kellett kitalálnunk a megbízható működés érdekében. Egy, az Opeles kollegákkal közös gondolkodás eredménye lett az, hogy beraktunk egy gyűjtő tartályt, amibe befolyik a forgácsos emulzió, így ott elegendő emulzió lesz ahhoz, hogy ezt a forgácsot a nagyobb teljesítményű forgács törő szivattyú el tudja nyomni. 7 ilyen boksz alá építünk be 7 db ilyen tartályt 7 db nagy teljesítményű szivattyúval.

Ipari energetika

 

  • Számos nagy és kisebb raktár elkerítését végeztük.  

Ez magába foglalta a tervezést, a termék legyártatását és a szerelési munkálatokat.    

  • Áttelepítési munkálatokban is hozzánk fordulnak.  

Legutóbb például a kenéstechnikai cég központjának az áttelepítését végeztük a kollégákkal.

Itt 2 db 2"-os csővezeték kiépítése illetve a hozzájuk tartozó tartályok áttelepítése volt a feladatunk. A két cső hossza 640 méter, amiket a tank farmtól indulva hoztunk el a mostani helyükre. Ezen kívül még kialakítottunk egy kézmosót, ennek a víz, szennyvíz bekötését csináltuk, illetve a csőhídról le kellett hozni az ivóvíz vezetéket a kézmosóhoz, elhelyezni, beépíteni egy vízmelegítőt, illetve kialakítani a vízvezetékről egy szem mosót, mivel itt vegyszerekkel is dolgoznak.  

  • Légtechnikai csövezés is volt már feladatunk. 

Amikor a csarnokban kialakított irodában kevésnek bizonyult a friss levegő, minket kértek fel ennek a problémának az orvoslására is.

Ipari energetika

  •  Csarnokban levő esővíz levezető csövek cseréjét nemrég fejeztük be.  

Amit a fejünk felett látsz KG PVC csövet, ezt 2-3 hete építettük ki, mert a régi, több mint 30 évvel ezelőtti sima acélból készült cső az idő folyamán elrozsdásodott, több helyen kilyukadt, ami az őszi nagy esőzéskor baleset veszélyt jelenthetett volna a csarnokban, így itt is gyorsan kellett cselekednünk.

Az Opelos kollegák megoldási javaslatot kértek, majd elfogadták az elképzelésemet az anyag beszerzése után a kiviteli munkákat elvégeztük. Megtartóztuk a csövet, és az oldal irányú kilengést is orvosoltuk, kitámasztottuk.

ipari energetika  

  • Technológiai elszívás  

Ez egy technológiai elszívás gerinc vezetéke, amiben emulziós elszívás történik. A gépekről elszívja megmunkálás közben keletkező emulziós gőzt, egy szűrőrendszeren keresztül és bocsátja ki a szabadba, viszont akkor, amikor nem megy az elszívás ez a gőz lecsapódik a csőben és azt okozta, hogy a cső alja elrozsdásodott, fennállt a kilyukadás veszélye, ami miatt indokolt volt a csere.    

  • Egyéb tevékenységek 

Csináltunk már szeparátor rozsdamentes csövezését, vagy hengerfej mosógép vákuum kamráját is gyártottunk már, ami a mai napig üzemel.

ipari energetika 

A munkáink sora szerencsére hosszú és színes, hiszen előfordult, hogy nem a klasszikus épületgépész tevékenységet végezzük, mégis a végeredményként egy elégedett megrendelővel találkoztunk, ami garancia a következő megrendeléseikhez.

 

Bízunk a hosszú távú közös munkában!

 

Ipari technológiák munkáink helyszínei - Kraftszer Kft. - Szentgotthárd
Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője