Ipari technológiák-06

Aktualitások

A járványhelyzet sem akadály – újabb élelmiszeripari projektbe kezdtünk

2020. May 12. Tuesday
Bojti Bea
| Üzletfejlesztési Igazgató

Egy korábbi megállapodás szerint idén áprilisban elindult a szolnoki citromsavgyártó gyár építése. A projekt megvalósításáért a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. projektcég felel, aminek 51 százalékban tulajdonosa a világ legnagyobb citromsav előállítója, a China BBC Group. A projekt technológiáját a kínai partner biztosítja majd és exportálja a biokémiai berendezéseket.  

A 20 hektáros területre megépülő új gyárban egy környezetbarát és a citromsavgyártás piacán modern technológiának számító eljárást vezetnek be, nevezetesen: erjesztett kukoricából vonják ki a citromsavat, ami sokkal környezetkímélőbb és olcsóbb megoldás, mint a korábban használt édesburgonya, cukornád, cukorrépa feldolgozása.  A citromsav elsősorban élelmiszerekben antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként jelenik meg. Az egyik legveszélytelenebb és legelterjedtebb adalékanyag. Megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma-, és vitaminanyag tartalmát.

A másfél év alatt felépülő létesítmény mintegy 160 új munkahelyet teremt, az üzem pedig évi 100 ezer tonna kukorica felhasználásával évi 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz alkalmas. Alapanyagként ehhez 100 000 tonna kukoricát kell feldolgoznia. Az így nyert termék felhasználása széleskörű az élelmiszeripar mellett, a gyógyszer- és vegyiparban használják.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Kraftszer Kft. ezen beruházás kiszolgáló létesítményeinek alépítményi munkáihoz kapcsolódó feladatokat nyerte el nemrégen, és kezdi meg a helyszíni munkákat még 2020 tavaszán.

Újabb élelmiszeripari projektbe kezdtünk
Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője