Ipari technológiák-06

Aktualitások

ALPIQ workshop a CERN kutatóközpontban

2012. November 09. Friday

A CERN adott otthon az ALPIQ Anlagentechnik GmbH (AAT) által rendszeresen szervezett workshopnak, ahol a konszern tagvállalatainak munkatársai személyesen is betekintést nyerhettek az itt folyó tudományos kutatómunkába.


A rendezvény helyszínének apropóját az adta, hogy a KA Heidelberg GmbH (az AAT tagvállalata) évek óta részt vesz a kutatóközpont fejlesztési és karbantartási munkálataiban.

A svájci hegyek között megbújva, Genf Meyrin nevű negyedében a világ egyik legkülönlegesebb épületére bukkanunk. Itt található a CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire), a Föld egyik legnagyobb gyorsítóberendezés-komplexuma, az LHC (Large Hadron Collider, azaz Nagy Hadron Ütköztető) születési helye. Részecskefizikai laboratóriumában 3000 fő- köztük magyar kollégák is- dolgoznak állandó alkalmazottként, ezen felül évente mintegy 6500 vendégkutató látogat ide. A központ működésének célja a részecskegyorsítók biztosítása a nagyenergiájú fizika számára, amely nemzetközi kísérleti projektek helyszínéül szolgál.

Mit kutatnak a CERN-ben?

Az LHC gyorsító gyűrűben óriási sebességgel, egymással szemben száguldó, nagy energiájú részecskék (hadronok) a pálya négy pontján összeütköznek. A földalatti pálya egy 27 km kerületű alagút 100 méterrel a föld alatt. A gyűrű mellé detektor rendszereket építettek ki. Ennek oka, hogy az ütközéskor keletkező óriási energiájú részecskéket detektorral lehet megfogni, ezeket- akár több száz darabot- külön-külön érzékelni. Az ütközés során keletkező nagyszámú elemi jel feldolgozására olyan rendszerek tervezése és kiépítése folyik, amely az egész világra kiterjed (GIRD).

Az óriási energiájú ütközésben keletkezett részecskék között vannak olyanok, amelyek természetes úton, talán csak nagy csillagkatasztrófák (szupernóvák) vagy az Univerzum létrejöttekor keletkeztek. A földi gyorsító berendezések ezáltal közelebb visznek bennünket a Világegyetem működésének megértéséhez.

A CERN-ben nemcsak a fizikai kutatások, hanem a számítógép-hálózattal kapcsolatos fejlesztések is a világ élvonalába tartoznak. A fő telephelyen, Meyrinben található egy rendkívül magas adatfeldolgozó kapacitású számítástechnikai központ, Tim Berners-Lee, a központ munkatársa itt dolgozta ki a World Wide Web (www) alapelveit. Jelenleg a sok távoli számítógépet összekötő, az előzőekben már említett GIRD-et fejlesztik itt, amely az LHC miatt jelentősen megnövekedett számolási szükségletet hivatott kielégíteni.

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője