Ipari technológiák-06

Aktualitások

Beruházás a komáromi ipari parkban

2018. November 12. Monday

 

Ahogyan a magyar és külföldi sajtó is beszámolt róla, a dél-koreai SK Innovation a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét. Az SK Innovation dél-korea harmadik legnagyobb vállalata, hazánkba településével a Közép-Kelet Európai térségben már három jelentős akkumulátorgyártó fog működni. A megépülő gyárban - az ipari park 42 hektáros területén - 2020-tól fog üzemszerű termelést folyni.

 

Az építés első fázisa

Az üzem építésének első fázisa az ipari park 66 ezer négyzetméterén valósul meg, működése során a gyár 24 órás üzemben termel egész évben. A gyártási technológia nem ismeretlen hazánkban sem, hiszen egy 2017-es beruházásban hasonló üzem nyílt Gödön és a társaság a dél-koreai Seosan városában működő telephelyén is ezzel a technológiával készíti akkumulátorait. 

 

Akkumulátor – üzletág

Az akkumulátor-üzletág elnöke – Yoon Yea Sunnak - tájékoztatása szerint, az üzemcsarnokban 2020-ban elinduló tömeggyártáskor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál majd ki. A második üzem építése a megrendelések függvényében indul, kapacitása pedig azonos lesz az első ütemével, az üzemcsarnok méretét pedig 430 ezer négyzetméterre tervezik.

A vállalat nem titkolt célja hogy betörjön az európai piacra a komáromi beruházásával. A gyár építésének ünnepélyes indításán név szerint köszöntötték a BMW, a Mercedes-Benz, a Ferrari, a Hyundai és a Renault képviselőit is.

 

Hogyan kapcsolódik a Kraftszer Kft. a beruházáshoz?

A nagyszabású tervek megvalósulása a Hyundai Engineering fővállalkozásában zajlik, amiben cégünk a gőzkazánok, légkompresszorok, légszárítók, hűtők, hűtőtornyok, szivattyúk, nitrogén állomások, légkezelő egységek és HVAC rendszerhez tartozó gépészeti feladatok ellátását és kiviteli tervezését végzi.

Mindezeken kívül munkánk része egy 900 m3 ipari víztartály tervezése, gyártása, telepítése, továbbá gázfogadó állomás telepítése és a szükséges csövezési, szerelési, szakipari tevékenységet magába foglaló feladatok ellátása is.

Szerző:

Horváth Bojti Bea/üzletfejlesztési igazgató

bea.bojti@kraftszer.hu

Beruházás a komáromi ipari parkban
Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője