Ipari technológiák-06

Aktualitások

Kecskemét 5+20MW-s biomassza távfűtőmű létesítése

2022. June 30. Thursday

Büszkék vagyunk rá, hogy komplett technológiai rendszer kivitelezésével járulhatunk hozzá egy nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű projekt létrehozásához. Az ellátásbiztonsági és környezetvédelmi célokat is szolgáló beruházás nem csupán a megújuló energiaforrások rugalmas alkalmazhatóságát teszi lehetővé a térségben, de egyúttal megfelelő lehetőséget is biztosít az új és meglévő hőforrások gazdaságilag optimális működtetésére.

 A 184/2020. (V.6.) Kormány rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként valósulnak meg a Kecskemét, Mindszenti krt. 8360/6 hrsz ingatlanon 5+20 MW teljesítményű faapríték tüzelésű távfűtőmű és kiszolgáló építményei.

A nagyszabású befektetés a  a Széchenyi 2020 program Kohéziós Alapjából és a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából , mintegy 8,5 Mrd forintból kerül finanszírozásra. . Az épülő   erőmű 40.000 ember ellátásbiztonságát fogja erősíteni, és 65%-kal fogja csökkenteni a hőtermelésből adódó CO2 kibocsátást a lokációban.

A fejlesztés keretében létrejövő 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű energiatakarékos, új távhő gerincvezetékkel fog kapcsolódni a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, azzal egységes energetikai rendszert alkotva. Ez a rendszer lehetővé teszi a megújuló energiaforrások rugalmas alkalmazhatóságát, egyúttal megfelelő lehetőséget biztosít az új és meglévő hőforrások gazdaságilag optimális működtetésére.

Az 5+20 MW-s távfűtőmű hőtermelő egységének komplett technológiai (kazán és kiszolgálórendszerei) rendszere a Kraftszer Kft. kivitelezésében valósul meg.

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője