Ipari technológiák-06

Aktualitások

Megújuló energiaforrást hasznosító erőmű sikeres átadása

2013. December 09. Monday

Cégünk EPC-M fővállalkozóként valósította meg a Pécsi BIO2 projektet, mely Európa egyik legnagyobb biomassza erőműve. A pécsi BIO2 projekt az elmúlt évek legnagyobb kihívása volt a Kraftszer Kft. munkatársai életében.


A kivitelezés során több ezer munkaóra alatt több száz fő részvételével sikerült megvalósítani a projektet.

Szerződéses terjedelmünkbe tartozott az kazánhoz tartozó kiszolgáló rendszerek technológiai tervezése, (basic terv készítéstől a megvalósulási tervek kiadásáig.) kivitelezése, üzembe helyezése. Ilyen rendszer például a sűrítet levegő rendszer, az égéslevegő rendszer, az komplett bálalogisztika, a tüzelőanyag hűtő rendszer stb. Kiemelve a füstgáz tisztító rendszert és a salakrendszert mely két rendszer a tüzelésből keletkező salak és pernye kezelésére szolgál, fontos szerepet töltenek be projekt egészében, hozzájárulva a környezetvédelmi előírások betartásában. Másik nagy feladatcsoportba tartozott projekt villamos és irányítástechnikai részének tervezése, kivitelezése. Továbbá projekthez tartozó építészet a bontástól az erőmű meglévő épületbe illesztésen át az új épületek építéséig, természetesen az építészeti tervezés is. Új építésként a 5500m2 alapterületű 6520 bála befogadására alkalmas bálatároló építése jelentette a projekt legnagyobb építészeti kihívását.

2013. november 7.-én megtörtént a Pécsi BIO2 projekt hivatalos átadása. Az átadó ünnepségen rész vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Az új blokk 70 MW hőenergiát és 35 MW villamos energiát termel, tüzelő anyaga jórészt szalma, kisebb részt kukoricaszár és energianád. Az új blokk évi 800 ezer köbméter gáz elégetését váltja ki és 150 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A pécsi erőmű új blokkja az első olyan hőt és villamos energiát párhuzamosan termelő erőmű a kelet-közép-európai régióban, amely mezőgazdasági mellékterméket, elsősorban szalmát használ tüzelőanyagként.

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője