Ipari technológiák-06

Aktualitások

Újabb szállítószalag kezdte meg működését a Pécsi Hőerőmű új biomassza blokkjában

2013. January 23. Wednesday

Idén januárban jelentős mérföldkőhöz érkezett a Pécsi Hőerőmű 35 MWₑ teljesítményű, új biomassza blokkjának építése: a sikeres tesztet és a finomhangolást követően immár két szállítószalag juttatja a mezőgazdasági mellékterméket a tüzelőanyag-tároló csarnokból a kazán tűzterébe.


A tűztérben nem kevesebb, mint napi 733 tonna, azaz 1833 darab, egyenként 0,4 tonna súlyú bála ég el! Az égés során keletkező, a rostélyhamuból valamint a kazánhuzamokból kihulló salak a vízzáras, vízfürdős kaparószalagra jut, amely azt a salaksilóba, majd egy konvejor a big-bag töltőkre továbbítja. A fentiekben leírt salakkihordó rendszert szintén eredményesen beüzemeltük.



 Komplex szaktudást igénylő projektek

A projekt mérföldköveinek eredményes teljesítését több egymásra épülő, összetett szaktudást és szakmai tapasztalatot igénylő feladat elvégzése alapozza meg: így a tavalyi év novemberében a gázzal történő begyújtást a segédrendszerek- többek között az égéslevegő- és a sűrített levegő rendszer, a komplett gázrendszer beüzemelése előzte meg. Egy hónappal később, a szalmával történő begyújtáshoz szükséges megfelelő paraméterek beszabályozása után megtörtént a sikeres szalmabegyújtás is.

Projektállomások

A Kraftszer Kft. EPC-M konstrukció keretében látja el a Pécsi Hőerőmű új biomassza blokkjának basic és kiviteli tervezését, létesítését és üzembe helyezését. Emellett felel a komplett biomassza logisztika megvalósításáért, a fő- és segédberendezések szállításáért (kazán nélkül). A projekt következő állomásaként, a további két tüzelőanyag-szállítószalag működését követően, beüzemeljük a füstgáztisztító rendszert, majd ráeresztjük az első gőzt a turbinára. Ezután megkezdődik a garanciális mérések első szakasza, a sikeres mérések elvégzésével a próbaüzem, majd az újabb garanciális mérések. A szorosan egymásra épülő feladatok teljesítése átadással zárul, amely után elmondhatjuk, hogy részesei voltunk a Magyarországon egyedülálló, Kelet-Közép Európában pedig az egyik legnagyobb biomassza tüzelésű erőmű megépítésének.

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője