Ipari technológiák-06

Aktualitások

X. Energo Expo

2012. October 01. Monday

A debreceni Kölcsey Konferencia Központ adott helyet a szeptember végi,  X.  Energo Expo Nemzetközi Energetikai Szakkiállításnak és Konferenciának. A rendezvény fővédnöki szerepét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látta el.


Kollégáink számos hasznos információhoz jutottak a konferencián elhangzott előadások során, amelyek az alábbi területeket érintették:

Az aktuális és a jövőbeni villamosenergia-rendszerszabályozási kérdések.

A hazai villamosenergia-piaci szabályozás aktuális kérdései.

A paksi bővítés előkészületei.

Az ENTSO - E aktuális tevékenysége.

Energetikai helyzetkép: „fecseg a felszín, hallgat a mély”.

Erőműépítések Európában.

CEZ erőmű beruházás elvárásai, fenntartásai, árelvárások.

Zöldmezős beruházások finanszírozása a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv céljainak fényében.

A csepeli erőmű teljesítménynövelő beruházása.

Erőműfejlesztés bemutatása, különös tekintettel a megújuló energia hasznosítására, a szalma tüzelésű blokk üzembe helyezési tapasztalatai.

Összegzésként megállapítható, hogy nagy előre mutató programok megvalósítását egy a támogatási rendszerben történő változás hatékonyan tudná segíteni. Addig inkább a kivárás jelei tapasztalhatóak jelentős forráskivonással társulva. Az alternatív és megújuló energiatermelő ágazat magánerős fejlesztései biztatóak. A technológiai fejlődés következtében egyre jobb paraméterekkel rendelkező készülékek  jutnak  a piacra, (solar- illetve szélenergia területeken), ezek egyre nagyobb teret hódítanak a fosszilis energiatermelési rendszerek elől.

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője