Szekszárd Déli Fűtőmű kogenerációs fejlesztés

Szekszárd Déli Fűtőmű kogenerációs fejlesztés

Feladatok:

Szekszárd Déli Fűtőmű távfűtési rendszerének fejlesztése kapcsolt hő- és villamosenergia termelést megvalósító gázmodulok beépítésével, a meglévő rendszerhez történő kapcsolásával.

Feladatunk volt a fejlesztés kulcsrakész megvalósítása beleértve a részleges saját tervezést, valamennyi gép és berendezés szállítását, az építészeti, gépészeti, villamos irányítástechnikai kivitelezést és beüzemelést.

Megbízó: Pannon-Kogen Kft.

A létesítmény jellemzői:

A Szekszárd Déli Fűtőmű kogenerációs fejlesztésekor két darab Jenbacher gázmotor (JMS 620, illetve JMS 616) került beépítésre a meglévő távhő szolgáltató rendszerbe. A meglévő kazánházban egy elbontott PTVM kazán helyére kerültek telepítésre a gázmotorok illetve segédüzemük, továbbá a kazánház melletti területre a léghűtők és a transzformátorok.

Az új egység a 2734 kW és 1948 kW elektromos teljesítményű motorok révén összesen 4682 kW névleges elektromos teljesítménnyel rendelkezik, amelyet a helyi áramszolgáltató 20 kV feszültségen átvesz. A megtermelt hő hasznosítása a távhálózatban keringetett fűtővíz melegítése révén történik. A gázmotorok kapcsolása üzemmódoktól függően lehet sorba kapcsolt a kazánokkal illetve azoktól független is. A folyamatos áramtermelést 5000 kW termikus teljesítményű szükséghűtő telep biztosítja. A gázmotortér a többi tértől elkülönített és zajszigetelt helység, amely önálló üzemi- és vészszellőzéssel rendelkezik.

Kliens

E.ON Hungária Rt.

Helyszín

7100 Szekszárd, Sárvíz utca 4

Működtetés kezdete

2003-01-01

Dunamenti Erőmű Gázfogadó Állomás
H. Bojti Bea 

Dunamenti Erőmű Gázfogadó Állomás
Budai János 

Gabonafeldolgozó üzem létesítése
 

Hűtő egységek beemelése - Komárom
 

Erzsébet híd stratégiai távhővezeték kiépítése
 

Erőművek, ipari energetikai- és technológiai létesítmények kivitelezője